
Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με την Αρχαιολόγο – Ειδική Αγωγό Εύη Μικρομάστορα που από σήμερα το Salamina – Press θα φιλοξενεί κείμενά της.
Η Μικρομάστορα Εύη είναι αρχαιολόγος, ειδική αγωγός, μουσειοπαιδαγωγός, υπ. διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Σαλαμίνα. Είναι κόρη του Ευάγγελου Μικρομάστορα το γένος Κορρός και της Παναγιώτας Λένη το γένος Καλογήρου. Έχει έναν αδελφό τον Ιωάννη Μικρομάστορα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, « Aldo Moro», εκπονώντας την πτυχιακή διατριβή της με τίτλο : Βυζαντινή Καστοριά, Μνημεία και Ιστορικά γεγονότα.
Εν συνεχεία έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο ( Μaster) στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, « Tor Vergata», εκπονώντας την πτυχιακή διατριβή με τίτλο : Μαθησιακές Δυσκολίες και Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία. Νέα Προγράμματα και εφαρμογές.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα της διατριβής, την Σαλαμίνα.
Έχει λάβει πιστοποιητικό εξειδίκευσης από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις ακόλουθες ειδικότητες
- Μουσειακή Εκπαίδευση
- Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
-Ψηφιακό Πολιτισμό και Πολιτισμική Τεχνολογία (Digital Culture) - Μάρκετινγκ Πολιτιστικού Τουρισμού
- Προστασίας και Διατήρηση Βιβλιοθηκών και Αρχείων
Από το 2007 έως το 2024 εργάστηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος, εκπροσωπώντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία διενεργώντας ανασκαφές σωστικού τύπου στην Σαλαμίνα και σώζοντας 300 και πλέον σημαντικά αρχαία αντικείμενα για την ιστορία του νησιού.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο ( Νέα Σαλαμίνα, 2001-2021, στήλη Περιήγηση στον κόσμο της Αρχαιολογίας) από το 2001 έως σήμερα, πραγματοποιεί ομιλίες και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με θέμα την Σαλαμινιακή Αρχαιολογία και Ιστορία και όχι μόνο.

Το 2022 πραγματοποίησε διάλεξη στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μουσειολογία- Διαχείριση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρόσκληση της καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, κ. Ματούλα Σκαλτσά, με τίτλο: Πρόγραμμα Ανάδειξης των Αρχαιολογικών Μνημείων της Σαλαμίνας. Μελέτη περίπτωσης: Η ανάδειξη του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.
Δημοσίευσε το 2019 για πρώτη φορά από την ημερομηνία έκδοσης του (1981) στο επιστημονικό περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες πολυσέλιδο αφιέρωμα για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Σαλαμίνας.
Έχει συγγράψει ενημερωτικά φυλλάδια υπό την αιγίδα του Δήμου Σαλαμίνας με τίτλο : « Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2500 χρόνια στην Ποίηση, την Πεζογραφία και την Ζωγραφική.» και « Σαλαμίνος Περιήγησις» καθώς και το « Φανερωμένη, Η Παναγιά του Αγώνα , η συμβολή της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες για τον εορτασμό των Σαλαμινίων, της επετείου των 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Εθελοντική εργασία
Το χρονικό διάστημα 1995-2000 συμμετείχε σε συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Απουλία και την Καλαβρία.
Την περίοδο 2001-2005 συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτης στην συστηματική ανασκαφική διερεύνηση που πραγματοποιεί το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κανακίων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Γιάνου Λώλου, καθώς και στην καταγραφή των ευρημάτων.
Το 2002 συμμετείχε σε σωστική ανασκαφή στο Αμπελάκι στην πόλη των Κλασικών χρόνων, όπου διερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα και τμήμα του τείχους της πόλης υπό την εποπτεία της υπεύθυνης αρχαιολόγου για την Σαλαμίνα, δρ. Ιφιγένειας Δεκουλάκου της Β’ ΕΠΚΑ.
Το 2010 συνέδραμε στην αρχειοθέτηση και την τοποθέτηση των ευρημάτων και του εποπτικού υλικού για τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας, για την προσφορά της δέχθηκε ευχαριστήρια από την τότε διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, κ. Στέλλα Χρυσουλάκη.
Το 2022 συνέγραψε τα κείμενα για την ετήσια έκδοση του ημερολογίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ο Λυκείου Σαλαμίνας.
Από το 2020 έως το 2024 συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Δήμου Σαλαμίνας για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του Δήμου Σαλαμίνας, στο πλαίσιο της οποίας εκπόνησε Προμελέτη- Πρόταση για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, του Αρχαίου Λιμανιού και της πόλης των Κλασικών Χρόνων, η οποία έχει κατατεθεί στον Δήμο Σαλαμίνας , στην Περιφέρεια Αττικής και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ενώ συνέγραψε το εποπτικό υλικό για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής για την ηλεκτρονική πλατφόρμα Ταξίδι στην Σαλαμίνα και συνεργάστηκε με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας και Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ) για την χάραξη των ιστορικών μονοπατιών στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Δραστηριότητες
Ιδρυτικό μέλος του ομίλου «ΑΚΑΜΑΣ» με σκοπό την ανάδειξη των μνημείων της Σαλαμίνας και μέλος του Δ.Σ. από το 2007 έως το 2020 με πρόεδρο τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Γιάνο Λώλο.
Μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Σαλαμίνας
Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, παράρτημα Σαλαμίνας και Πειραιά
Μέλος του Δ.Σ. του περιβαλλοντολογικού συλλόγου « ΠΕΡΙΒΟΣ» από το 2010 έως το 2012.
Όνειρο της είναι η δημιουργία Ανοικτών Υπαίθριων Μουσείων – Οικοτοπίων με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην νότια Σαλαμίνα,, το Αμπελάκι, την Κούλουρη και στην βόρεια Σαλαμίνα, με προτεινόμενες εναλλακτικές πράσινες, πολιτιστικές διαδρομές.
Όλο το νησί ένα Ανοικτό Μουσείο.