του Κ. Α. Δημόπουλου* Σ. Ζαμπούνη**
τεύχος 106 του περιοδικού «Ελιά & Ελαιόλαδο»
Από το 2000 η ΕΕ έθεσε το θέμα των ΜΟΗ στα τρόφιμα και πρότεινε όρια για τα διάφορα τρόφιμα.
Το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων & Βιοχημείας του Εθνικού & Καποδιστρια- κού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξε τότε το θέμα με σχετικό Mάστερ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, που εκπόνησε η υπάλληλός του χημικός Κ. Μπεργελέ, με συμμετοχή και του έτερου υπαλλήλου του Γενικού Χημείου του Κράτους χημικού Δ. Χρυσαφίδη και κατευθύνοντα τον τότε Δ/ντή του Εργαστηρίου καθηγητή Κ.Α. Δημόπουλο.
Επίσης το θέμα ανέδειξε τότε και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο με σειρά σχετικών άρθρων («Η ελιά στο στόχαστρο», τεύχος 24ο, Οκτ. 2001). Στη συνέχεια ανέκυψε η ύπαρξη και άλλων συστα- τικών ΜΟΗ στα τρόφιμα και προτάθηκαν μεγα- λύτερα όρια για τα τρόφιμα, θέμα που συζητείται έντονα από το 2012.
Στις 18 Ιανουαρίου 2023 πραγ- ματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και εκπροσώπων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων.
Μάλιστα η Κομισιόν έθεσε την 27η Φε- βρουαρίου 2024 σαν προθεσμία να στείλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, χώρες και φορείς τις απόψεις τους επί των προτάσεών της.
Όπως είχε διαρρεύσει, πρόθεση της Κομισιόν ήταν η σύντομη ψήφιση του σχετικού κανο- νισμού -τον οποίο είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα- με σκοπό την εφαρμογή του από 1/1/2025. Η ιστοσελίδα Olivenews.gr, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων επαγγελματιών (πυρηνελαιουργών, ελαιοτριβέων/ελαι- ουργών, τυποποιητών, ελαιοπαραγωγών, αλλά και την ευαισθητοποίηση εμπλεκομένων σε Περιφέρειες, ΔΑΟΚ, γεωπόνους, χημικούς, κ.λπ. ) έδωσε στη δημοσιότητα δύο άρθρα («Η μέθοδος προσδιορισμού των αρωματι- κών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ) για μη ειδικούς με απλά λόγια και ορισμένες απλές σκέψεις», 19/2/24 και «Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ελαιοκομία. Αμφισβήτηση της υγιεινής και ποιότητας ελαιολάδων – πυρηνελαίων με ‘’όπλο’’ τους ΜΟΑΗ» (4/2/2024), τα οποία μάλιστα είχαν και πολύ μεγάλη απήχηση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω:
*Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ, Μέλος της 4Ε Β.
**Γεωργο-οικονομολόγος, Μέλος της 4Ε
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και το περιοδικό “Ελιά & Ελαιόλαδο” που μόλις κυκλοφόρησε στον ακόλουθο σύνδεσμο: EE Digital T106