του Γιώργου Κοκκινίδη
Η Λίνα Μενδώνη, από προστάτης των αρχαιοτήτων, προστάτης της ανομίας και των βρόμικων συμφερόντων.
Κάποτε η Λίνα Μενδώνη αγωνίστηκε για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας από την ανεξέλεγκτη δράση των ναυπηγείων και των ρυπογόνων μονάδων. Με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, υπηρέτησε άλλες κυβερνήσεις τιμώντας το ρόλο της. Σήμερα ενεργεί ως εκπρόσωπος των συμφερόντων που λυμαίνονται τη τη Σαλαμίνα.!
Το 2001, επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου θεσμοθέτησε ζώνες απολύτου προστασίας όπου απαγορεύθηκε η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, η κατασκευή λιμενικών έργων και κάθε κατασκευή για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής. (Απόφαση ΚΑΣ αρ. 33/1-8-2001 και Υπουργική Απόφαση ΥΠ.ΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/54404/3270 ΦΕΚ Β΄1459/2001).
Έβαλε τότε απώτατο όριο την δεκαετία για την οριστική απομάκρυνσή τους.
Δύο ναυπηγεία εντάχθηκαν στην Α΄ ζώνη και έπρεπε να απομακρυνθούν.
Το ένα ανήκει στην οικογένειας Καραμανλή! και λειτουργεί επί δεκαετίες χωρίς καμία άδεια ή έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού!! Βαρύνεται με πλήθος παράνομες δραστηριότητες, όπως παράνομες εκσκαφές, παράνομα λιμενικά έργα, παράνομες κατασκευές και εγκαταστάσεις, καταστροφή δεκάδων αρχαίων τάφων και αρχαίου τείχους, με τα οποία μπάζωσε τη θάλασσα.
Το άλλο ναυπηγείο βαρύνεται ομοίως.
Και τα δύο ναυπηγεία προσέφυγαν στο ΣΤΕ, εναντίον της απόφασης απαγόρευσης λειτουργίας τους αλλά οι προσφυγές απορρίφθηκαν. (Απ. 1922 και 1923/2008, Ε’ Τμήματος του ΣΤΕ). Το σκεπτικό της απόφασης είναι συντριπτικό.
Δυστυχώς τα μεγάλα ονόματα παρέκαμψαν τη νομοθεσία και συνέχισαν να λειτουργούν.
Το 2011, επί υπουργίας Π. Γερουλάνου το ναυπηγείο της οικογένειας Καραμανλή έκανε για πρώτη φορά στην ιστορία του αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία απορρίφθηκε διότι “προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως στο παρακείμενο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων” (ΑΔΑ: 45ΨΡΓ-ΛΘΕ).
Το 2013 έκανε αίτηση θεραπείας η οποία απορρίφθηκε ομοίως (ΑΔΑ: ΒΕΝΧΓ-ΙΓΚ).
Σε όλες τις περιπτώσεις Γενική Γραμματέας του Υπουργείου ήταν η Λίνα Μενδώνη.
Άλλοι Υπουργοί, άλλες κυβερνήσεις, άλλες προτεραιότητες.!
Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο έτος 2019, όπου, για κακή μας τύχη, η Μενδώνη τοποθετήθηκε Υπουργός Πολιτισμού.
Τότε άλλαξαν όλα. Έχοντας προφανώς άλλες εντολές, προσπάθησε να νομιμοποιήσει τα διαχρονικώς παράνομα ναυπηγεία και ιδίως αυτό της οικογένειας Καραμανλή.
Σε συμπαιγνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όχι μόνο το νομιμοποίησαν, αλλά το επιβράβευσαν με άδεια διαλυτηρίου πλοίων, κάτι που καμία κυβέρνηση και κανείς Υπουργός δεν τόλμησαν στο παρελθόν.
Η “δράση” της κας Μενδώνη δεν σταματάει εδώ.
– Αμφισβητεί την γνησιότητα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων μιλώντας για λεγόμενο ή φερόμενο Τύμβο. Είναι το πρώτο βήμα για τον αποχαρακτηρισμό των ζωνών προστασίας, για τις οποίες κάποτε πρωτοστάτησε.
– Δέχεται την παραμονή των παράνομων ναυπηγείων, αυτών που κάποτε πάσχιζε να απομακρύνει.
– Ανέχεται την ακραία παρανομία στους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας, αντίθετα με κάθε έννοια νομιμότητας, λογικής και ηθικής.
Αναγνωρίζει στον ΟΛΠ δικαιώματα που αμφισβητούνται δικαστικά και αρνείται διαχρονικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας.
Και φτάσαμε στο κερασάκι της τούρτας.
Στη δημιουργική απάτη, περί δήθεν συμβατικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας που απορρέουν από το νόμο 4404/16.
Με αυτή την καλοστημένη απάτη την οποία δέχεται προθύμως και ακρίτως η κα Μενδώνη, προσπαθούν να παρακάμψουν την κατισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία, τις ζώνες προστασίας και τις Υπουργικές Αποφάσεις προστασίας των αρχαιοτήτων.
Ερωτήσεις στην κα Μενδώνη:
1. Ποιες είναι οι περίφημες συμβατικές υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας που απορρέουν από το Ν. 4404?
2. Με ποιο τρόπο νομιμοποιούν τα διαχρονικώς και καθ’ ολοκληρία παράνομα ναυπηγεία?
3. Με ποιο τρόπο εγκρίνουν άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικούς όρους για τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού είναι διαχρονικά αντίθετο?
4. Με ποιο τρόπο νομιμοποιούν παράνομα λιμενικά έργα, παράνομες κατασκευές και εγκαταστάσεις, παράνομες πλωτές δεξαμενές και παράνομα διαλυτήρια πλοίων?
5. Με ποιο νομικό έρεισμα αναγνωρίζουν στον ΟΛΠ το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών ζωνών για τις οποίες υπάρχει δικαστική διερεύνηση και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πάγια αντίθετο?
6. Με ποιο τρόπο δικαιολογούν τις καταπατήσεις αρχαιολογικών χώρων και τις καταστροφές στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον?
7. Με ποιο τρόπο εγκρίνουν τη συσσώρευση σαπιοκάραβων και ναυαγίων σε προστατευόμενες αρχαιολογικές ζώνες?
8. Με ποιο τρόπο αθωώνουν την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς?
9. Με ποιο δικαίωμα ορίζεται ορίζεται ο ΟΛΠ ως αρμόδιος για τη διαδικασία και τα στάδια απομάκρυνσης των ναυπηγείων?
Ο λαός δεν ξεχνά κύριε Πρωθυπουργέ!!