ΑρχικήΝέαΕπενδύσεις και στο βάθος αυξήσεις στα τιμολόγια

Επενδύσεις και στο βάθος αυξήσεις στα τιμολόγια


ΕΥΔΑΠ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και μονάδων αφαλάτωσης για την Αττική   

Άρης Χατζηγεωργίου – efsyn.gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός στο ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης λειψυδρίας, αλλά απέφυγε να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων. 




Καθησυχαστικός προσπάθησε να είναι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης για τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν μια παρατεταμένη λειψυδρία στην Αττική και οι αυξημένες επενδυτικές δαπάνες για την εταιρεία, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η συζήτηση για την επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης δημοσιογράφων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, το νησάκι ανάμεσα στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα που έχει μετατραπεί εδώ και τριάντα χρόνια σε χημικό εργαστήριο για τη σωτηρία του Σαρωνικού.  



Την αφορμή έδωσε η υπενθύμιση από τον κ. Σαχίνη στατιστικής έρευνας που δείχνει ότι οι χρεώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αττική είναι οι δεύτερες φτηνότερες σε μία κατάταξη που περιλαμβάνει 180 μεγάλες πόλεις (φτηνότερο όλων το Χονγκ Κονγκ, όπου τα πρώτα 10 κυβικά μέτρα είναι δωρεάν). 

Στα επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα σχετικά με τις αυξήσεις, ο κ. Σαχίνης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα περιμένει πρώτα να καθοριστεί το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο αυτό ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα της πρώην Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχει μετονομαστεί σε ΡΑΑΕΥ, επεκτείνοντας τη δράση της σε ύδατα και απόβλητα, και δέχεται ήδη αιτήματα για αυξήσεις τιμολογίων από διάφορες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα.




Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Σαχίνης, σε ενημερωτική συνάντηση τα περασμένα Χριστούγεννα, είχε προδιαγράψει τον χρόνο των τελικών αποφάσεων για τα τιμολόγια μετά από ένα εξάμηνο, δηλαδή τον Ιούνιο του 2024. Τότε ανέφερε ότι πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να ακολουθήσει συζήτηση με τη ΡΑΑΕΥ. Πάντως, χθες, απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις, πρόσθεσε ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση στη ΡΑΑΕΥ και ότι οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των επιχορηγήσεων για να καλυφθούν τα επενδυτικά κόστη που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα ερχόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που μπορούν να ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που οι μειωμένες βροχοπτώσεις συνεχιστούν. Οπως ανέφερε, τις χρονιές με κανονικές βροχοπτώσεις επικρατεί ένα ισοζύγιο καθώς εισέρχονται στο υδροδοτικό δίκτυο 400 εκατομμύρια κυβικά νερού και περίπου τόσα καταναλώνονται. 

Ομως, σε χρονιές όπως αυτή που διανύουμε, οι εισροές πέφτουν στα 200 εκατομμύρια κ.μ. και αυτό οδηγεί σε έλλειμμα επίσης 200 εκατομμυρίων και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο σύστημα απολήψιμες ποσότητες που φτάνουν τα 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, άρα είμαστε καλυμμένοι για ακόμη 4 χρόνια λειψυδρίας», είπε ο κ. Σαχίνης. 

Εσπευσε να προσθέσει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη τόσο παρατεταμένης λειψυδρίας και ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, όπως ο ταμιευτήρας της Υλίκης και οι πηγές της Μαυροσουβάλας που μπορούν να αξιοποιηθούν, ενδεχομένως με αυξημένο κόστος. Αυτό που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κόστους, κατέληξε, θα ήταν η περίπτωση να χρειαστεί λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης για την Αττική.

Η ΕΥΔΑΠ, όμως, θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει μια σειρά έργων που πλησιάζουν σε ύψος τα 2 δισ. ευρώ. 

Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 900 εκατομμύρια, αφορά τη δημιουργία νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική – όμως για τα συγκεκριμένα έργα υπάρχει χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Αλλα 350 εκατομμύρια θα απαιτηθούν για έργα μείωσης του ενεργειακού κόστους, τοποθέτηση έξυπνων μετρητών στο δίκτυο για μείωση των απωλειών και νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Για τη μείωση των διαρροών θα απαιτηθεί επίσης αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με κόστος 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έργα που αφορούν την αποχέτευση θα απορροφήσουν ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ.  

Ενα σημαντικό κεφάλαιο των μελλοντικών έργων αφορά την ίδια την Ψυττάλεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας στην Ευρώπη, που δέχεται κάθε μέρα 700.000 κυβικά μέτρα αστικών λυμάτων, παράγοντας καθαρισμένο νερό που πέφτει στη θάλασσα και 120 τόνους ξεραμένης λάσπης που καίγεται στην τσιμεντοβιομηχανία. Με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, η Ψυττάλεια θα πρέπει να κάνει άλμα για να περάσει από τη δεύτερη στην τέταρτη φάση όπου θα απομακρύνονται ακόμη και κατάλοιπα φαρμάκων από τα λύματα



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ