Χριστίνα Παπασταθοπούλου – efsyn.gr
Υπέρμαχοι στην κατασκευή του αγωγού είναι και οι 23 δήμοι-μέλη του (ΠΕΣΥΔΑΠ).
Την κατασκευή αγωγού επιστροφής καθαρού νερού από την Ψυττάλεια στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος διεκδικεί ο Δήμος Περάματος από την ΕΥΔΑΠ και την κυβέρνηση.
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα έλαβε απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος και εξουσιοδότηση του δημάρχου να πράξει τα απαραίτητα.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Το πολυτιμότερο αγαθό του νερού, που με κόπο και δισ. δραχμές στο παρελθόν και εκατ. ευρώ πλέον κατασκευάστηκε το εργοστάσιο της Ψυττάλειας, εν καιρώ απόλυτης λειψυδρίας πάει χαμένο» δήλωσε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος.
Η δημοτική αρχή υπενθυμίζει ότι στις 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, και έλαβε τη διαβεβαίωση πως το 1 εκατ. κυβικά καθαρού νερού που βγάζει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας θα επιστρέψει στους δήμους της περιοχής και ειδικά στο Πέραμα και θα χρησιμοποιηθεί στις ανάγκες ποτίσματος του πάρκου στον Αρμό και του όρους Αιγάλεω.
Τότε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Τις τελευταίες ημέρες και τα τελευταία χρόνια που έχουμε σημαντική λειψυδρία γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις πηγές και στους ταμιευτήρες που προμηθεύουν νερό την Αθήνα, έχουμε σκεφτεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πώς θα προστατεύσουμε τον πολύτιμο αυτό πόρο.
Μία από αυτές τις λύσεις είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό της Ψυττάλειας για βιομηχανική και αρδευτική χρήση». Παράλληλα διευκρίνισε πως η αξιοποίηση του καθαρού νερού θα γίνει μέσα από ένα master plan το οποίο εκπονείται και το οποίο θα δώσει λύσεις για βιομηχανικό νερό με ανακύκλωση του νερού της Ψυττάλειας από το Πέραμα μέχρι την άλλη άκρη του κόλπου της Σαλαμίνας.
Σύμφωνα με τον Δήμο Περάματος, υπέρμαχοι στην κατασκευή του αγωγού είναι και οι 23 δήμοι-μέλη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), ο οποίος ομόφωνα έχει λάβει απόφαση για την αναγκαιότητα της άμεσης αξιοποίησης του νερού της Ψυττάλειας.